paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

makaron z sosem z cykori w parmezanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kolejne danie dla amatorów makaronu

makaron z sosem z cykori w parmezanie

Składniki:

makaron z sosem z cykori w parmezanie

 

  • 0,5 kg cykorii (ok 3-4 sztuk)
  • 5-10 dag parmezanu(startego)
  • 1/2 opakowania makaronu najlepiej świderki
  • 1 jabłko o kwaskowym smaku(antonówka)
  • 250 ml mleka
  • pęczek pietruszki(mały)
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

makaron z sosem z cykori w parmezanie
Makaron gotujemy jak zazwyczaj, odstawiamy. Z cykorii wycinamy środek tzw głąb. Pozostałe liście kroimy na średnie kawałki(1,5 cm). Następnie rozgrzewamy masło i na nim podsmażamy cykorię. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy je do cykorii, zalewamy całość 150 ml wody i dusimy 30 min. Po tym czasie dodajemy mleko, ser i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Ponownie dusimy ok 15 pamiętając o mieszaniu. Pietruszkę siekamy droobno. Makaron pokrywamy sosem, posypujemy pietruszką