Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Makaron z tuńczykiem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naprawdę szybki do zrobienia obiad

Makaron z tuńczykiem i kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z tuńczykiem i kukurydzą

 

  • 500g makaronu (u mnie świderki)
  • Puszka tuńczyka w oleju
  • Cebula
  • Puszka kukurydzy
  • Puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • Garść świeżych listków bazylii
  • Sól
  • Pieprz
  • Parmezan lub inny twardy ser

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
Makaron gotujemy wg wskazówek a opakowaniu, a w tym czasie przygotowujemy sos.
Tuńczyka razem z olejem wrzucamy na patelnię, dodajemy cebulę pokrojoną w pióra, smażymy aż cebula lekko się zeszkli. Wtedy dosypujemy odsączoną kukurydzę, a po dwóch minutach smażenia pomidory razem z zalewą. Całość smażymy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z odcedzonym makaronem i już na talerzu posypujemy startym parmezanem
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
Sos przygotujemy w czasie gotowania się makaronu
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
Zaczynamy od podsmażenia cebuli i tuńczyka
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
Dorzucamy odsączoną kukurydzę i mieszamy
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
Dodajemy pomidory, mieszamy i doprawiamy do smaku