glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Makaron z woka w sosie Teryaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i syty posiłek wykonany na wzór holenderskiego "Wok to Walk"

Makaron z woka w sosie Teryaki

Składniki:

Makaron z woka w sosie Teryaki

 

  • Porcja dla 4 osób
  • polecany makaron Mie 250g ( w ostateczności inny makaron wokowy )
  • 4 jajka
  • 4 filety z kurczaka
  • mix warzywny do woka (kiełki bambusa, por, seler, itp.)
  • pieczarki
  • sos teryaki (5 łyżek stołowych)
  • ciemny sos sojowy (4 łyżki stołowe)
  • olej lub oliwa
  • papryka, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z woka w sosie Teryaki
Filety z kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić do woka na rozgrzany olej lub oliwę. Następnie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Do usmażonych kawałków kurczaka wrzucamy pokrojone w połówki pieczarki. Smażymy mięso z pieczarkami ok 5 minut a następnie dorzucamy mix warzywny i całość przyprawiamy papryką, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Dusimy wszystko przez ok 3 minuty a nastepnie dodajemy ugotowany makaron i wbijamy jajka. Całość ciągle mieszając dodajemy ciemny sos sojowy i sos teryaki. Wykładać na talerze po ok minucie od dodania sosów. SMACZNEGO :)