monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Makaron z zielono-czerwonym sosem i całym udkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mąż nie mógł się najeść tak mu smakowało:)

Makaron z zielono-czerwonym sosem i całym udkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z zielono-czerwonym sosem i całym udkiem

 

  • 100 g cukinii
  • 2 paski czerwonej papryki konserwowej
  • 1,5 marchewki
  • 100 g brokułu ( może być mrożony)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanki wody
  • 1 łyżka margaryny do smażenia
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 łyżeczka warzywka
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • 1 łyżka margaryny
  • 200 g makaronu kolanka mamma mia

Sposób przygotowania:

Makaron z zielono-czerwonym sosem i całym udkiem
Mięso umyć, osuszyć. Obrać ze skóry i podzielić ma 3 kawałki. W misce wymieszać warzywko, ocet, majeranek i sól. Dodać mięso i odłożyć na około 30-60 minut do lodówki. W miedzy czasie zrobić sos. Na patelni roztopić margarynę i wrzucić pokrojony na plastry czosnek. Dodać brokuł ( mrożonego nie rozmrażać), dodać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości. Gdy brokuł będzie się dusił marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Paprykę i cukinię pokroić w małą kostkę. Dodać warzywa do na wpół miękkiego brokułu i dusić aż wszystko będzie miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do miski przełożyć koncentrat mąkę i 1/2 szklanki wody. Wymieszać i wlać na patelnię. Zagotować i sos gotowy. Udka: Na patelni rozgrzać drugą łyżkę margaryny i obsmażyć kawalki mięsa. Gdy będzie rumiany, przykryć pokrywką i smażyć aż będzie miękkie. W między czasie makaron ugotować do miękkosci i podgrzać sos. Na talerz wyłożyć połowę makaronu, położyć porcję sosu oraz kawałki kurczaka. Smacznego!
Makaron z zielono-czerwonym sosem i całym udkiem
na patelni udusić do miekkości brokuł
Makaron z zielono-czerwonym sosem i całym udkiem
dodać resztę warzyw i dusić je do miekkosci
Makaron z zielono-czerwonym sosem i całym udkiem
mięso zamarynować w occie oraz warzywku
Makaron z zielono-czerwonym sosem i całym udkiem
obsmażyć mięso a potem usmazyć do miękkości