Sposób przygotowania:
Makaron zapiekany z jabłkami
Makaron fabryczny lub domowy ugotować w osolonej wodzie. Gdy miękki, odcedzić, przelać zimną wodą, doskonale osaczyć. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokrajać w cząsteczki, wymieszać z cukrem (5 dkg) i sproszkowanym cynamonem. Jaja umyć, od¬dzielić białka. Żółtka ubić z cukrem. Białka ubić na pianę. Ubite żółtka wymieszać z makaronem i jabłkami, dodać ubitą pianę. Gotową mieszaninę wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i posypanego tartą bułką. Wyrównać powierzchnię, posypać tartą bułką i polać stopionym masłem. Wstawić do na¬grzanego piekarnika. Zarumienić. Podawać na gorąco z dodatkiem ubitej łub płynnej śmietanki i cukru pudru z wanilią.
benenati