julita82p

julita82p

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Makaron ze szparagami i szpinakiem

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jeśli sos będzie rzadki, można go zaklepać mąką, jeśli ktoś lubi.

Makaron ze szparagami i szpinakiem

Składniki:

Makaron ze szparagami i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Makaron ze szparagami i szpinakiem
Szparagi obieramy i kroimy na małe kawałki, główki szparagów odkładamy na bok. Umyte szparagi gotujemy na parze. Szpinak myjemy, obcinamy łodygi, drzemy na mniejsze kawałki, gotujemy na parze. Śmietanę wlewamy do rondelka dodajemy łyżkę masła, podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem. Do śmietany dodajemy szpinak dodajemy 2 ząbki czosnku, doprawiamy oregano i bazylią. Potem dodajemy szparagi, chwilę gotujemy, dodajemy parmezan. Sos powinien zgęstnieć, ale można dodać więcej sera, aby konsystencja nam odpowiadała. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić główki szparagów, chwilę podsmażyć, następnie dodać do sosu. Gotować chwilę, skropić sokiem z cytryny. Makaron ugotować, polać sosem, podawać.