thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Makaron ze szpinakiem i krewetkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny, wyrazisty w smaku makaron z krewetkami i szpinakiem

Makaron ze szpinakiem i krewetkami

Składniki:

Makaron ze szpinakiem i krewetkami

 

  • 1/2 opakowania makaronu, np. świderki, spagetti
  • oliwa i sól do gotowania makaronu
  • 2 łyżki [prawdziwego masła
  • 30 mrożonych krewetek tygrysich
  • 15 g rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego)
  • 2 duże ząbki pokrojonego drobno czosnku
  • 1 cebulka szalotka pokrojona w piórka
  • 1/2 papryczki chili (bez nasionek, drobno pokrojona)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka listków tymianku
  • kwaśna śmietana
  • parmezan lub żółty ser
  • czarny sezam

 

Sposób przygotowania:

Makaron ze szpinakiem i krewetkami
Makaron ugotować al dente wg czasu podanego na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Krewetki rozmrozić pod strumieniem ciepłej wody, na sicie. Usunąć ogonki (nadusić ogonek i wykręcić).
Na patelni rozgrzać masło dodać krewetki, czosnek, cebulkę, smażyć razem mieszając ok 3 minut. Dodać odciśnięty z wody szpinak, tymianek, chili, doprawić sola i pieprzem. Podgrzać mieszając. Makaron przelać na sito. Osączony przełożyć na patelnię ze szpinakiem i krewetkami, wymieszać. na talerzach dekorować łyżką śmietany, sezamem, chili i posypać jeszcze tymiankiem. Można posypać też obficie parmezanem lub startym żółtym serem.