Sposób przygotowania:
Makaron ze szpinakiem i pulpetami
Do mięsa mielonego dodajemy duże jajo, drobno posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku oraz odciśniętą bułkę. Wyrabiamy masę na pulpety, doprawiamy ją solą i pieprzem czarnym oraz ziołowym. Formujemy niewielkie pulpeciki i smażymy je na na rumiany kolor po czym wstawiamy w ciepłe miejsce. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente w lekko osolonej wodzie. W czasie gdy makaron się gotuje przygotowujemy sos ze szpinakiem. Na maśle przesmażamy posiekaną w piórka czerwoną cebulę i posiekany czosnek, oprószamy je mąką po czym dodajemy szpinak. Po chwili dodajemy śmietankę- mieszamy. Doprawiamy sos solą i pieprzem czarnym. Po kilku minutach zdejmujemy sos z ognia. Układamy na talerzach porcje makaronu, następnie porcje sosu. Obieraczką robimy wstążki z sera, układamy je na każdej porcji. Na górze kładziemy gorące pulpety i oprószamy potrawę grubo zmielonym pieprzem.
zewa
jaNina
Dziękuję Ewuniu :)