SUPERPRZEPIS

Makaron ze szpinakiem i pulpetami

  • 2
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Makaron ze szpinakiem i pulpetami Więcej zdjęć (5)

To jedno z moich ulubionych dań, bo makaron mogłabym jeść codziennie, a ze szpinakiem dwa razy dziennie!

Składniki:

Makaron ze szpinakiem i pulpetami

 

  • 300 g makaronu (np świderki)
  • 600 g mięsa mielonego (szynka wieprzowa)
  • 1 duże jajo
  • 1 bułeczka (kajzerka ) namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 1 duża cebula czerwona
  • pęczek szpinaku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
  • 5 dag sera typu parmezan
  • pieprz czarny grubo mielony
  • olej roślinny do smażenia

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron ze szpinakiem i pulpetami
Do mięsa mielonego dodajemy duże jajo, drobno posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku oraz odciśniętą bułkę. Wyrabiamy masę na pulpety, doprawiamy ją solą i pieprzem czarnym oraz ziołowym. Formujemy niewielkie pulpeciki i smażymy je na na rumiany kolor po czym wstawiamy w ciepłe miejsce. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente w lekko osolonej wodzie. W czasie gdy makaron się gotuje przygotowujemy sos ze szpinakiem. Na maśle przesmażamy posiekaną w piórka czerwoną cebulę i posiekany czosnek, oprószamy je mąką po czym dodajemy szpinak. Po chwili dodajemy śmietankę- mieszamy. Doprawiamy sos solą i pieprzem czarnym. Po kilku minutach zdejmujemy sos z ognia. Układamy na talerzach porcje makaronu, następnie porcje sosu. Obieraczką robimy wstążki z sera, układamy je na każdej porcji. Na górze kładziemy gorące pulpety i oprószamy potrawę grubo zmielonym pieprzem.
Makaron ze szpinakiem i pulpetami
Na maśle przesmażamy posiekaną w piórka czerwoną cebulę i posiekany czosnek, oprószamy je mąką po czym dodajemy szpinak.
Makaron ze szpinakiem i pulpetami
Formujemy niewielkie pulpeciki i smażymy je na na rumiany kolor
Makaron ze szpinakiem i pulpetami
Układamy na talerzach porcje makaronu, następnie porcje sosu.
Makaron ze szpinakiem i pulpetami
Na górze kładziemy gorące pulpety i oprószamy potrawę grubo zmielonym pieprzem.