jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Makaron zimowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna potrawa z makaronem odpowiednia na chłodne dni.

Makaron zimowy

Składniki:

Makaron zimowy

 

  • 500 g makaronu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki masła lub margaryny
  • 150 g wędliny
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl rosołu z kostki
  • 50 g żółtego startego sera
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra w proszku

Sposób przygotowania:

Makaron zimowy
Makaro ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, lekko podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, smażyć około 5 minut. Koncentrat pomidorowy rozrobić z rosołem, wlać do sosu, wymieszać. Dodać sól, pieprz, ostrą paprykę w proszku do smaku. wszystko gotować 10-15 minut. Do gotowego sosu włożyć makaron, dodać starty żółty ser i wymieszać.