Sposób przygotowania:
Makaronowa patelnia z kiełbasą i paprykami
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, a w trakcie, gdy makaron się gotuje cebulę pokroić w kostkę, zaś z obu papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w niezbyt grube paski. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Ugotowany makaron odcedzić. Do zarumienionej cebuli dodać pokrojone papryki i pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem podsmażać od czasu do czasu mieszając. Podsmażoną zawartość patelni obsypać sporą dawką niedźwiedziego czosnku, zamieszać i następnie dodać na patelnię koncentrat pomidorowy. Wszystko zamieszać i podsmażać razem na niezbyt dużym ogniu. Gdy wszystkie składniki na patelni będą już odpowiednio podsmażone przełożyć na patelnię ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszać makaron z pozostałą zawartością patelni obsypując całość szczyptą chili, kurkumy i ziół prowansalskich. Podsmażać całość jeszcze jedynie przez moment doprawiając posiłek na koniec solą i pieprzem do smaku.