Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kiełbasą i makaronem
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzić. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a następnie dodać do podsmażanej kiełbasy. Czosnek obrać i drobno posiekać, również dodać do kiełbasy. Wszystko razem podsmażyć, a następnie dodać ugotowany makaron. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Tak przygotowany makaron z kiełbasą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos: Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając podsmażyć, a następnie wlać mleko i energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalać zapiekankę w naczyniu żaroodpornym. Naczynie z zapiekanką włożyć do piekarnik i piec w 160st przez 20 min. Po tym czasie wyjąć zapiekankę i posypać ją startym żółtym serem i włożyć jeszcze na chwilkę do piekarnika aby ser się rozpuścił. Gotową zapiekankę podajemy z ketchupem. Smacznego!