Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Makaronowa pizza z pesto i mozzarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pizza z makaronu pełnoziarnistego z dodatkiem soczystych pomidorków i aromatycznego pesto.

Makaronowa pizza z pesto i mozzarellą

Składniki:

Makaronowa pizza z pesto i mozzarellą

 

  • Sos beszamelowy

 

  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • mleko - 250 ml
  • gałka muszkatałowa - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta

 

 

 

  • sos pesto

 

 

 

 

 

  • Dodatkowo

 

  • makaron świderki pełnoziarnisty - 300 g
  • pomidorki koktajlowe z puszki - 50 g
  • ser mozzarella - 1 szt
  • oregano - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Makaronowa pizza z pesto i mozzarellą
Sposób przyrządzenia : Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odstawiamy.Sos beszamelowy :Z mąki i masła robimy zasmażkę.Powoli wlewamy letnie mleko stale mieszając.Kiedy zacznie gęstniec doprawiamy solą i gałką muszkatałową.Mieszamy z makaronem.Wykładamy na natłuszczonej tortownicy.Wygładzamy delikatnie wierzch.



Sos pesto : Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu ( tak by było czuc drobniutkie kawałeczki ). Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.Całośc : Przygotowanym sosem pesto smarujemy makaron. Układamy przekrojone na pół pomidorki i pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypujemy szczyptą oregano i delikatnie polewamy wierzch olejem z czosnkiem i bazylią ( by wierzch nie zrobił się suchy ). Wkładamy do nagrzanego na ok. 180 C piekarnika na ok 20-25 minut. Zajadamy!