zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Makaronowa zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

zapiekanka na obiad lub gorącą kolację

Makaronowa zapiekanka

Składniki:

Makaronowa zapiekanka

 

  • 1 paczka makaronu penne
  • 3 łyżki oleju
  • 300 g świeżej kapusty
  • 500 g wieprzowej łopatki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szk posiekanego koperku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 100 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1 serek topiony gouda
  • 3 łyżki majonezu
  • Przyprawy :
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
  • 3 szczypty pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki sosu sojowo grzybowego
  • 1/2 łyżeczki bazylii

 

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka
Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie. Odcedzić go i wrzucić do dużej miski. Mięso zmielić, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć. Cebulę, paprykę, czosnek i kapustę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dalej smażyć. Gdy warzywa są miękkie dodać odsączoną z zalewy fasole i koperek, oraz przyprawy i wszystko wymieszać. Do makaronu przełożyć zawartość patelni. Całość delikatnie przemieszać, w razie potrzeby doprawić. Mleko, jajka, majonez oraz serek topiony zmiksować, wlać do miski i wszystko wymieszać. Masę przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem. Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.