czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 983]

Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gdy zostanie nam trochę ugotowanego makaronu możemy z niego wyczarować np. takie pyszne babeczki na kolację.

Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą
Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć bez dodatku tłuszczu, pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulką oraz czosnek. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w krótkie paseczki paprykę. Dusić chwilkę. Masę wymieszać z makaronem. Dodać rozkłócone jajka, starty żółty ser, opłukaną i odsączoną ciecierzycę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Piec około 25 minut w temp. 200st.
Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą
Boczek zmieszać z cebulą, papryką, czosnkiem
Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą
Dodać rozkłócone jajka i starty żółty ser
Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą
Masenakładać do przygotowanych foremek, upiec