jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Serowo-makaronowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Idealne dla wielbicieli sera z makaronem:)

Serowo-makaronowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowo-makaronowe babeczki

 

  • Około 12 babeczek
  • Składniki
  • 400 g sera białego,
  • 150 g makaronu nitki,
  • 2 duże jajka,
  • 250 g sera mascarpone,
  • 12 sztuk makaronu kokardki (kolorowego),
  • Rodzynki (około 0,5 szklanki)
  • 1 łyżka cukru kryształu do masy serowo-makaronowej,
  • 1 łyżka cukru pudru do serka mascarpone,
  • Tłuszcz do wysmarowania foremek,
  • 3-4 łyżki mleka do przygotowania serka mascarpone
  • 3 kotki mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Serowo-makaronowe babeczki
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy. Kiedy dokładnie odsączy się z wody dokładamy do niego ser, jajka , rodzynki oraz cukier kryształ. Całość delikatnie mieszamy, tak by składniki się połączyły. Foremki smarujemy tłuszczem ( ja użyłam oleju). Gotowe napełniamy masą serowo- makaronową. Napełnione przekładamy do piekarnika i zapiekanym około 30 minut (180˚C).Upieczone wyjmujemy z foremek i delikatnie studzimy. Następnie przygotowujemy serową dekorację. W tym celu serem mascarpone przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier puder do smaku oraz mleko. Całość miksujemy. Gotowy, puszysty serek przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na babeczki. Dodatkowo na serku układamy po jednej makaronowej kokardce ( ugotowanej i przestudzonej) Babeczki podajemy oprószone stratą czekoladą.
Serowo-makaronowe babeczki
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
Serowo-makaronowe babeczki
Do ugotowanego makaronu dokładamy ser, cukier, rodzynki i jajka
Serowo-makaronowe babeczki
składniki masy makaronowa-serowej dokładnie mieszamy
Serowo-makaronowe babeczki
Gotową masę przekładamy do foremek i pieczemy