zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Makaronowe babeczki Mamma Mia

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

pyszne babeczki na przekąskę i nie tylko

Makaronowe babeczki Mamma Mia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowe babeczki Mamma Mia

 

  • 24 plastry wędzonego boczku ( lub 12 dłuższych )
  • 250 makaronu pióra Mamma Mia
  • 1/3 puszki czerwonej fasoli
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 100 g cukinii
  • 3 jajka
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 50 g żółtego sera
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku ( użyłam mrożony )
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • chili do smaku
  • zioła toskańskie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe babeczki Mamma Mia
Makaron ugotować all dente i odcedzić, wystudzić. Cukinię pokroić na cienkie plasterki ( ma być po 3 na babeczkę ). Foremki dookoła obłożyć plastrami boczku. W środek na stojąco rozdzielić makaron. Między makaron wsunąć plasterki cukinii a następnie poukładać kukurydzę i fasolę. W misce rozbełtać jajka, jogurt, starty na bardzo drobnych oczkach ser żółty, koperek i przyprawy i powstałym sosem zalać zawartość foremek. Blachę z babeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut. Babeczki podawać na gorąco ale również są smaczne na zimno.
Makaronowe babeczki Mamma Mia
Etap 1w foremki włożyć boczek i makaron ...
Makaronowe babeczki Mamma Mia
Etap 2potem dodac kukurydzę i fasolkę ...
Makaronowe babeczki Mamma Mia
Etap 3zalać przygotwanym sosem zawartość foremek
Makaronowe babeczki Mamma Mia
Etap 4piec babeczki 20 minut w 190 stopnach