Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Makaronowe gniazdka z mięsem mielonym i fetą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Danie idealne na rodzinne przyjęcia. Nie tylko zachwyca wyglądem ale i smakiem. Fantastyczna propozycja na uroczysty obiad czy kolacje.

Makaronowe gniazdka z mięsem mielonym i fetą

Składniki:

Makaronowe gniazdka z mięsem mielonym i fetą

 

  • Makaron wstążki (8 gniazdek),
  • 0,5 kg mielonego,
  • pół średniej wielkości cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki przyprawy meksykańskiej,
  • sól, pieprz,
  • pół kostki palmy,
  • 2 łyżki mąki,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • kostka rosołowa,
  • 10 dag tartej mozzarelli,
  • 10 dag fety,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • tłuszcz do formy,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Makaronowe gniazdka z mięsem mielonym i fetą
Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Dbamy o to, żeby gniazdka się nie rozwaliły. Wykładamy je do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką. Mięso mieszamy z jajkiem, cebulą (kostka) i czosnkiem (przeciśnięty przez praskę).

Dodajemy dwie łyżki tartej bułki i przyprawy meksykańskiej. Solimy i pieprzymy do smaku. robimy 8 kotletów. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Układamy na gniazdkach makaronu. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku z 2 łyżkami mąki.

Dokładamy rozkruszoną kostkę bulionową. Zalewamy wodą (2 szklanki). Dodajemy koncentrat pomidorowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Wylewamy na mięso i makaron. Danie posypujemy fetą pokrojoną w kostkę i oliwkami podzielonymi na połówki. Posypujemy mozarellą.

Oprószamy ziołami prowansalskimi. Pieczemy przez pół godziny w tem. 180 stopni C.