2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1485]

Makaronowe muszle z pieczarkami i serem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowe makaronowe muszle i pyszne nadzienie zapieczone pod serem czy może być coś lepszego na ciepłą kolację ? Pycha!

Makaronowe muszle z pieczarkami i serem

Składniki:

Makaronowe muszle z pieczarkami i serem

 

  • 30 dag kolorowych muszli conchiglioni
  • 30 dag cienkiej kiełbasy
  • 40 dag świeżych pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 10 dag ostrego żółtego sera np. cheddar
  • Sól morska do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Szczypta chili do smaku
  • Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Makaronowe muszle z pieczarkami i serem

ETAP 1:

Makaronowe muszle z pieczarkami i serem
Przygotować farsz wg przepisu ser zetrzeć

Makaronowe muszle ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wyjąć delikatnie zostawić do wystudzenia.

Kiełbasę, pieczarki, czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce.

Na patelni rozpuścić masło , zeszklić cebulę z czosnkiem po chwili dodać pieczarki i kiełbasę.

Całość smażyć około 7 minut. Doprawić do smaku solą, chili i pieprzem. Ostudzony farsz wymieszać z połową sera.

ETAP 2:

Makaronowe muszle z pieczarkami i serem
muszle nadziewane posypane serem chwilę przed pieczeniem

Muszle nadziewać farszem ułożyć obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypać resztą sera i zapiekać w 180*c 10 minut. Podawać gorące posypane natką.