Sposób przygotowania:
Makaronowe muszle nadziane szpinakiem w pomidorachETAP 1:
Na początek makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie.
ETAP 2:
Pokroiłam filet z kurczaka w bardzo drobną kostkę i doprawiłam solą, pieprzem. Następnie odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju.
ETAP 3:
Bardzo drobno posiekałam cebulę, czosnek i zeszkliłam na maśle. Dodałam rozmrożony szpinak, całość smażyłam około 10 minut. Następnie dodałam pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Całość dokładnie wymieszałam i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej.
ETAP 4:
Gotowym farszem nafaszerować muszle makaronu.
Sos pomidorowy:
Drobno posiekałam cebulę z czosnkiem i zeszkliłam na oleju. Dodałam przyprawy: paprykę ostrą, słodką i chwilę smażyłam. Następnie wlałam pomidory z puszki i doprowadziłam do wrzenia. Gotowałam około 6-8 minut, aż część sosu troszkę odparowała, następnie doprawiłam do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
ETAP 6:
Dno naczynia żaroodpornego wysmarowałam masłem wlałam sos pomidorowy, wyłożyłam muszle ze szpinakiem i posypałam żółtym serem.
ETAP 7:
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekałam około 20-25 minut.
redakcja
skuter5