EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Makaronowe muszle nadziane szpinakiem w pomidorach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczne muszle nadziewane zdrowym szpinakiem połączonym z intensywnym smakiem czosnku i greckiego sera, z dodatkiem sosu z dojrzewających w słońcu pomidorów. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka.

Makaronowe muszle nadziane szpinakiem w pomidorach

Składniki:

Makaronowe muszle nadziane szpinakiem w pomidorach

 

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe muszle nadziane szpinakiem w pomidorach

ETAP 1:

Na początek makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie.

ETAP 2:

Pokroiłam filet z kurczaka w bardzo drobną kostkę i doprawiłam solą, pieprzem. Następnie odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju.

ETAP 3:

Bardzo drobno posiekałam cebulę, czosnek i zeszkliłam na maśle. Dodałam rozmrożony szpinak, całość smażyłam około 10 minut. Następnie dodałam pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Całość dokładnie wymieszałam i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej.

ETAP 4:

Gotowym farszem nafaszerować muszle makaronu.

Sos pomidorowy:

Drobno posiekałam cebulę z czosnkiem i zeszkliłam na oleju. Dodałam przyprawy: paprykę ostrą, słodką i chwilę smażyłam. Następnie wlałam pomidory z puszki i doprowadziłam do wrzenia. Gotowałam około 6-8 minut, aż część sosu troszkę odparowała, następnie doprawiłam do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.

ETAP 6:

Dno naczynia żaroodpornego wysmarowałam masłem wlałam sos pomidorowy, wyłożyłam muszle ze szpinakiem i posypałam żółtym serem.

ETAP 7:

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekałam około 20-25 minut.