Sposób przygotowania:
Makiełki wg Moniki
Mak przełożyć do miski, zalać taką ilością wrzątku aby go przykrył. Nakryć talerzykiem i zostawić na 12 godzin ( na noc). Kolejnego dnia porządnie odcedzić i odcisnąć z wody. Zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa ( można także zmiksować w blenderze, ale tak porządnie). Orzechy i morele pokroić. Na patelni roztopić masło z miodem, dodać cukier. Następnie dodać mak i zamieszać. Dodać orzechy i inne bakalie. Dobrze wymieszać. Po około minucie dodać mleko i zagotować. Gotować około 5 minut na małym ogniu ( często mieszać aby mieszanka się nie przypaliła). Zdjąć z ognia i ostudzić. W między czasie makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić i osuszyć. Połączyć z masą makową. Smacznego!
edytaha
monikaT83
jaNina
monikaT83