monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Makiełki wg Moniki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapraszam na makiełki, ja jadłam je po raz pierwszy, to taka próba przed wigilią i na pewno zagości na naszym stole w tym roku

Makiełki wg Moniki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makiełki wg Moniki

 

  • 1/4 szklanki maku
  • 2 łyżki orzechów laskowych łuskanych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 sztuki suszonych moreli
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki makaronu muszelki mamma mia

 

 

Sposób przygotowania:

Makiełki wg Moniki
Mak przełożyć do miski, zalać taką ilością wrzątku aby go przykrył. Nakryć talerzykiem i zostawić na 12 godzin ( na noc). Kolejnego dnia porządnie odcedzić i odcisnąć z wody. Zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa ( można także zmiksować w blenderze, ale tak porządnie). Orzechy i morele pokroić. Na patelni roztopić masło z miodem, dodać cukier. Następnie dodać mak i zamieszać. Dodać orzechy i inne bakalie. Dobrze wymieszać. Po około minucie dodać mleko i zagotować. Gotować około 5 minut na małym ogniu ( często mieszać aby mieszanka się nie przypaliła). Zdjąć z ognia i ostudzić. W między czasie makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić i osuszyć. Połączyć z masą makową. Smacznego!
Makiełki wg Moniki
masło z miodem i cukrem rozpuścić
Makiełki wg Moniki
dodać zmielony lub zmiksowany mak i wymieszać
Makiełki wg Moniki
dodać orzechy oraz pozostałe bakalie wymieszać

Tagi:

makaron mak