Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Makowa delicja

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Łatwe do zrobienia i bardzo smaczne

Makowa delicja

Składniki:

Makowa delicja

 

  • BISZKOPT I
  • jajka -4 szt
  • cukier -4 łyżek
  • mąka - 4 łyżek
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka

 

  • Biszkopt II
  • jajka - 3 szt
  • cukier -0,5 szkl
  • mak mielony -0,5 szkl
  • mąka -3/4 szkl
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

 

 

  • DEKORACJA
  • dżem brzoskwiniowy - 1 słoik
  • galaretka wiśniowa - 1 opak
  • draże mleczne - 1 opak

Sposób przygotowania:

Makowa delicja
BISZKOPT I Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm) Piec ok.30 minut w 180 stop. BISZKOPT II Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm) Piec ok.30 minut w 180 stop. KREM: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę, ubijać jeszcze na najwyższych obrotach przez 3 minuty. DEKORACJA Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. PRZEŁOŻENIE CIASTA Na ostudzony biszkopt wyłożyć większą połowę kremu śmietankowego. Przykryć biszkoptem z makiem. Wyłożyć resztę kremu, udekorować dżemem brzoskwiniowym, galaretką. Ciasto posypać mlecznymi drażami.