Sposób przygotowania:
Makowa panienka
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. W dalszej kolejności całe jajka sparzone wraz z cukrem zmiksować na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i w dalszym ciągu miksować. Na koniec dodać olej i olejek śmietankowy w dalszym ciągu mieszać. Podzielić ciasto na dwie połowy, do jednej części ciasta dodać kakao do drugiej mak. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę. Ciemną warstwę ciasta wyłożyć na dno blaszki, na wierzch wylać ciasto z makiem. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec ciasto w piekarniku około 50-60 minut w temperaturze około 200-220 stopni C. Wyjąc ciasto i ostudzić. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować polewę czekoladową, przestudzić ją i rozprowadzić na wierzchu polewę czekoladową. Po wierzchu posypać kolorową posypkę.