edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Makowe kruche ciasteczka

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kruche, delikatne, pachnące i słodziutkie. Mają jedną wadę – za szybko znikają :)

Makowe kruche ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowe kruche ciasteczka

 

  • 120 g mąki pszennej (u mnie typ 650, bo tylko taką miałam) + do podsypania
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki suchego niemielonego maku
  • wypieków (2-3 łyżki – sypnęłam całkiem „na oko”) z niewielką ilością cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania:

Makowe kruche ciasteczka
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiałam do miski. Dodałam zimne masło i posiekałam razem przy pomocy siekaczki. Dosypałam cukier waniliowy i mak. Dłonią zagniotłam ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Płaską blachę do drobnych wypieków o wymiarach 31x41 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem (190 stopni bez termo obiegu). Ponieważ ciasto jest trudne w obróbce, rozwałkowałam je na silikonowej podkładce, którą dodatkowo lekko podsypałam mąką. Wierzch ciasta również troszkę posypałam, żeby nie kleiło się do wałka. Z rozwałkowanego placka wycięłam foremkami jeżyki i kółeczka. Ciastka przeniosłam na blachę pomagając sobie stołowym nożem. Ta ilość wystarczyła akurat na zapełnienie całej blachy. Ciastka mogą być układane dość blisko siebie, bo niewiele zwiększają swój rozmiar. Piekłam około 10-12 minut pilnując, żeby nie zrumieniły się za mocno. Kiedy odrobinę przestygły, tylko na tyle, żeby nie poparzyć, obtoczyłam je w drobnym cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym i odłożyłam na kratkę kuchenną. ** Przepis zaczerpnęłam z bloga mojewypieki.pl i naprawdę gorąco go polecam.
Makowe kruche ciasteczka
Do mąki posiekanej z masłem dodałam cukier waniliowy i mak.
Makowe kruche ciasteczka
Ciasteczka ułożyłam na blasze wyłożonej papierem.
Makowe kruche ciasteczka
Piekłam około 10-12 minut na lekko rumiano.
Makowe kruche ciasteczka
Ciepłe ciasteczka obtoczyłam w drobnym cukrze z wanilią.