Sposób przygotowania:
Makowe kruche ciasteczka
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiałam do miski. Dodałam zimne masło i posiekałam razem przy pomocy siekaczki. Dosypałam cukier waniliowy i mak. Dłonią zagniotłam ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Płaską blachę do drobnych wypieków o wymiarach 31x41 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem (190 stopni bez termo obiegu). Ponieważ ciasto jest trudne w obróbce, rozwałkowałam je na silikonowej podkładce, którą dodatkowo lekko podsypałam mąką. Wierzch ciasta również troszkę posypałam, żeby nie kleiło się do wałka. Z rozwałkowanego placka wycięłam foremkami jeżyki i kółeczka. Ciastka przeniosłam na blachę pomagając sobie stołowym nożem. Ta ilość wystarczyła akurat na zapełnienie całej blachy. Ciastka mogą być układane dość blisko siebie, bo niewiele zwiększają swój rozmiar. Piekłam około 10-12 minut pilnując, żeby nie zrumieniły się za mocno. Kiedy odrobinę przestygły, tylko na tyle, żeby nie poparzyć, obtoczyłam je w drobnym cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym i odłożyłam na kratkę kuchenną. ** Przepis zaczerpnęłam z bloga mojewypieki.pl i naprawdę gorąco go polecam.
Bo
edytaha
No niestety, nic nie jest doskonałe :D
Bo
Każda potrawa mogłaby mieć taką wadę jak " szybkie znikanie "
edytaha
Owszem, tylko mój mąż potem mówi: "oj biedna, 3 godziny bawiłaś się jedzeniem, a ja w 15 minut zjadłem" :)))
Bo
To prawda , tak właśnie jest :D
zbysiowa
edytaha
Dziękuję Madziu, i znów zbieżność, ja też uwielbiam, mimo, że mak włazi między zęby :)))
przejs
edytaha
Zrób od razu z podwójnej porcji, bo chłopaki pewnie nie dadzą im nawet wystygnąć :)
katarzynka455
edytaha
Oj Katarzynko, niezła bajkopisarka z Ciebie :))
iziona
edytaha
Dziękuję Iwonko :)
czekoladka_m
edytaha
Miłego pieczenia z synkiem Czekoladko :)
jaNina
edytaha
Dziękuję JaNinko, pomysł niestety nie mój, ale zgadzam się z Tobą, że fajny :)