Sposób przygotowania:
Ciasto z masą orzechową i makowa
Biszkopt: Białka ubić dodać cukier,żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20 minut w temp 180 stopni. Po ostudzeniu przekroić na pół lub wcześniej rozlać ciasto na dwie blachy.Masę makową przełożyć do większego garnka dodać resztę składników, mieszając zagotować chwilę i ciepłą wyłożyć na jeden biszkopt równomiernie rozsmarować i odstawić do ostygnięcia.Masa: Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać żelatynę i wyłożyć na ostygniętej masie makowej. Wstawić do lodówki. Orzechy zmielić zalać mlekiem i zagotować. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem,dodać żółtka, orzechy i spirytus. Gotową masę rozsmarować na masie śmietanowej i przykryć biszkoptem . Polać polewą i wstawić do lodówki.
Nina W.