Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto z masą orzechową i makowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto z trzema masami : orzechową , śmietankowa i makową. Masy te są przełożone puszystymi biszkoptami i polane polewą czekoladową.

Ciasto z masą orzechową i makowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z masą orzechową i makowa

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Masa śmietankowa:
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

 

 

  • Oraz:
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą orzechową i makowa
Biszkopt: Białka ubić dodać cukier,żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20 minut w temp 180 stopni. Po ostudzeniu przekroić na pół lub wcześniej rozlać ciasto na dwie blachy.Masę makową przełożyć do większego garnka dodać resztę składników, mieszając zagotować chwilę i ciepłą wyłożyć na jeden biszkopt równomiernie rozsmarować i odstawić do ostygnięcia.Masa: Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać żelatynę i wyłożyć na ostygniętej masie makowej. Wstawić do lodówki. Orzechy zmielić zalać mlekiem i zagotować. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem,dodać żółtka, orzechy i spirytus. Gotową masę rozsmarować na masie śmietanowej i przykryć biszkoptem . Polać polewą i wstawić do lodówki.
Ciasto z masą orzechową i makowa
Białka ubić dodać cukier,żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20 minut w temp 180 stopni.
Ciasto z masą orzechową i makowa
Masę makową przełożyć do większego garnka dodać resztę składników, mieszając zagotować chwilę
Ciasto z masą orzechową i makowa
Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać żelatynę i wyłożyć na ostygniętej masie makowej
Ciasto z masą orzechową i makowa
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem,dodać żółtka, orzechy i spirytus. Gotową masę rozsmarować na masie śmietanowej i przykryć biszkoptem . Polać polewą i wstawić do lodówki.