Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Makowiec na kruchym cieście z polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z dużą ilością maku.

Makowiec na kruchym cieście z polewą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makowiec na kruchym cieście z polewą

 

  • 3 sztuki jaja,
  • 1 opakowanie płatki migdałowe,
  • 1 opakowanie polewa czekoladowa gotowa,
  • 1 puszka masa makowa,
  • 12,5 dag masło,
  • 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 łyżka kwaśna śmietana,
  • 0,5 szklanki cukier,
  • 1,5 szklanki mąka,
  • 1 opakowanie bakalie

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym cieście z polewą
Z mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru, miękkiego masła, jaj i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy je i wykładamy na dnie i bokach blaszki, nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15 minut. Masę makową wyjmujemy z puszki mieszamy z posiekanymi bakaliami. Masę wykładamy na cieście i pieczemy przez około 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Polewę czekoladową rozpuszczamy i dekorujemy nią ciasto. Posypujemy je płatkami migdałowymi. Odstawiamy do momentu, gdy polewa zastygnie.
Makowiec na kruchym cieście z polewą
Makowiec na kruchym cieście z polewą
Makowiec na kruchym cieście z polewą
Makowiec na kruchym cieście z polewą