monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Makowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Trochę skromne te muffinki, ale to moje pierwsze!:), mam nadzieję,że kolejne będą okazalsze:) ale i tak są smaczne:)))

Makowe muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowe muffinki

 

  • 2 szklanki mąki typ 450
  • 1/3 szklanki cukry trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 90 ml oleju
  • 2 jajka
  • 6 czubatych łyżek gotowej masy makowej z bakaliami
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • ok. 1 łyżka wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Makowe muffinki
Piekarnik rozgrzać do 200 st. Do miski przesiać mąkę. Dodać cukier trzcinowy i waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko i olej. W małej miseczce roztrzepać jajka i dodać je do miski z mokrymi składnikami. Wymieszać. Masę makową dodać do miski z mokrymi składnikami i dokładnie za pomocą trzepaczki ją wmieszać. Do suchych składników wlać mokre i szybko wymieszać ciasto. Nie musi być ono dokładnie wymieszane ale wszystkie składniki muszą być połączone. Porcje ciasta wkładać do foremek na muffinki ( tak do 2/3 wysokości). Ciastka włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w nagrzanym piekarniku. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Do rondelka wrzucić połamaną czekoladę, wlać śmietankę i rozpuścić wszystko cały czas mieszając. Muffinkę trzymać za spód i delikatnie maczać wierzch ciasteczka w rozpuszczonej czekoladzie. Posypać wiórkami kokosowymi. Pozostawić do zastygnięcia czekolady. Potem tylko pyszna kawka i jemy:) Zapraszam:)
Makowe muffinki
W pierwszej misce wymieszać wszystkie suche składniki
Makowe muffinki
Do drugiej miski wlać mleko, olej i roztrzepane jajka wymieszać
Makowe muffinki
Do mokrych składników dodać masę makową i wymieszać dokładnie
Makowe muffinki
Gotowym ciastem napełnić foremki do muffinek i piec około 20 min w 20 st