jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makowe pierogi z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi polecam na jedno z dań wigilijnych. Ciasto makowe pysznie komponuje się z serem. Pomarańczowy aromat nadzienia oraz orzechowa polewa podkreśla świąteczny nastrój.

Makowe pierogi z serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makowe pierogi z serem

MAKOWE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • Ok 1 szklanka ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki suchego maku

SER

  • Ok. 40 dag białego sera,
  • Cukier puder do smaku (ok 2 łyżki),
  • 1 duże żółtko,
  • Skórka starta z połowy pomarańczy

ORZECHOWA POLEWA:

Sposób przygotowania:

Makowe pierogi z serem

ETAP 1

Makowe pierogi z serem
Na stolnicy umieszczamy składniki ciasta

CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnice. Wykonujemy w niej kopczyk i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wodę wlewamy stopniowo w miarę łączenia składników.

ETAP 2

Makowe pierogi z serem
Zagniatamy energicznie ciasto

Gotowe ciasto powinno być elastyczne i zawierać pęcherzyki powietrza.

ETAP 3

Makowe pierogi z serem
Farsz nakładamy na wycięte części ciasta

Tak przygotowane wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła. Na każde makowe koło łyżeczką nakładamy porcje farszu.

ETAP 4

Makowe pierogi z serem
Sklejamy ciasto, formując zgrabne pierogi

Brzegi ciasta zawijamy i sklejamy dokładnie pierogi. Uformowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe odcedzamy i porcjujemy na talerze.

ETAP 5

Makowe pierogi z serem
Łączymy składniki nadzienia

SER:Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier, żółtka oraz skórkę. Całość ugniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy.

POLEWA

Makowe pierogi z serem
Orzechy z masłem chwilę podgrzewamy razem

Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy cukier oraz orzechy. Całość chwilkę razem podgrzewamy i ściągamy z ognia. Taką omastą polewamy pierogi przed podaniem.