Sposób przygotowania:
Makowe pierogi z seremETAP 1
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnice. Wykonujemy w niej kopczyk i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wodę wlewamy stopniowo w miarę łączenia składników.
ETAP 2
Gotowe ciasto powinno być elastyczne i zawierać pęcherzyki powietrza.
ETAP 3
Tak przygotowane wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła. Na każde makowe koło łyżeczką nakładamy porcje farszu.
ETAP 4
Brzegi ciasta zawijamy i sklejamy dokładnie pierogi. Uformowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe odcedzamy i porcjujemy na talerze.
ETAP 5
SER:Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier, żółtka oraz skórkę. Całość ugniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy.
POLEWA
Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy cukier oraz orzechy. Całość chwilkę razem podgrzewamy i ściągamy z ognia. Taką omastą polewamy pierogi przed podaniem.