Sposób przygotowania:
Czarno - białe pierogi z serem
Składniki na nadzienie mieszamy razem i odstawiamy do lodówki. Z mąki, mleka, wody, żółtka, masła i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 mniej więcej równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dodatkową łyżkę mleka. Zagniatamy. Odstawiamy na ok. 15 minut a potem rozwałkowujemy obie części na prostokąty takiej samej wielkości. Jasne ciasto zwilżamy wodą i przykrywamy ciemnym ciastem , które również delikatnie smarujemy wodą.
Jasne ciasto posmarować lekko wodą, położyć na nie ciemne ciasto i również posmarować wodą. Oba płaty ciasta zwijamy w rulon i kroimy na plastry ( ok. 0,5 cm szerokości ). Każdy plasterek rozwałkowujemy.Na rozwałkowane okręgi nakładamy nadzienie i sklejamy jak klasyczne pierogi. Robimy falbankę i wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Gotujemy ok. 5-7 minut. Podajemy z wody lub polane dodatkowo czekoladą!
Jasne ciasto posmarować lekko wodą, położyć na nie ciemne ciasto i również posmarować wodą. Oba płaty ciasta zwijamy w rulon i kroimy na plastry ( ok. 0,5 cm szerokości ). Każdy plasterek rozwałkowujemy.Na rozwałkowane okręgi nakładamy nadzienie i sklejamy jak klasyczne pierogi. Robimy falbankę i wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Gotujemy ok. 5-7 minut. Podajemy z wody lub polane dodatkowo czekoladą!
zbysiowa
edytaha
Netka