SUPERPRZEPIS

Czarno - białe pierogi z serem

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4
 Czarno - białe pierogi z serem Więcej zdjęć (2)

Pyszne i oryginalne dwukolorowe pierogi z serem i mleczną czekoladą.

Składniki:

Czarno - białe pierogi z serem

 

  • Ciasto:

 

  • mąka - 1,5 szklanki
  • letnie mleko - 70 ml + 1 łyżka dodatkowo
  • letnia woda - 70 ml
  • roztopione masło - 1 czubata łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • małe żółtko - 1 szt
  • kakao - 1 łyżka

 

 

  • Nadzienie:

 

  • ser biały mielony - ok. 150 g
  • starta czekolada mleczna - ok. 50 g
  • cukier puder - 2 łyżki
  • małe żółtko - 1 szt

 

Sposób przygotowania:

Czarno - białe pierogi z serem
Składniki na nadzienie mieszamy razem i odstawiamy do lodówki. Z mąki, mleka, wody, żółtka, masła i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 mniej więcej równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dodatkową łyżkę mleka. Zagniatamy. Odstawiamy na ok. 15 minut a potem rozwałkowujemy obie części na prostokąty takiej samej wielkości. Jasne ciasto zwilżamy wodą i przykrywamy ciemnym ciastem , które również delikatnie smarujemy wodą.



Jasne ciasto posmarować lekko wodą, położyć na nie ciemne ciasto i również posmarować wodą. Oba płaty ciasta zwijamy w rulon i kroimy na plastry ( ok. 0,5 cm szerokości ). Każdy plasterek rozwałkowujemy.Na rozwałkowane okręgi nakładamy nadzienie i sklejamy jak klasyczne pierogi. Robimy falbankę i wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Gotujemy ok. 5-7 minut. Podajemy z wody lub polane dodatkowo czekoladą!
 Czarno - białe pierogi z serem
Pyszne , dwukolorowe pierogi z serem i mleczną czekoladą