eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Makowe ślimaki Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Makowe bułeczki w kształcie ślimaków.

Makowe ślimaki Eli

Składniki:

Makowe ślimaki Eli

 

  • 50 dkg mąki poznańskiej
  • 5 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml mleka
  • 1/2 kostki margaryny Kasia
  • 1 puszka gotowej masy makowej-900 g

Sposób przygotowania:

Makowe ślimaki Eli
Margarynę roztopić i przestudzić.Mąkę przesiać przez sitko.Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem,łyżeczką cukru,łyżeczką mąki i zostawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać cukier,cukier waniliowy,1 jajko,wyrośnięte drożdże,przestudzoną margarynę i wyrobić ciasto.Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia.Drugie jako roztrzepać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt na posypanej mąka stolnicy.Na cieście rozsmarować masę makową,zwinąć od dłuższego końca i pokroić w 2 centymetrowe plastry.Plastry ciasta układać na blasze wyłożonej pergaminem formując okrągłe ślimaki,smarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.przez około 25 minut.Smacznego!

Tagi:

jajko jajka