Sposób przygotowania:
Makowe ślimaki Eli
Margarynę roztopić i przestudzić.Mąkę przesiać przez sitko.Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem,łyżeczką cukru,łyżeczką mąki i zostawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać cukier,cukier waniliowy,1 jajko,wyrośnięte drożdże,przestudzoną margarynę i wyrobić ciasto.Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia.Drugie jako roztrzepać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt na posypanej mąka stolnicy.Na cieście rozsmarować masę makową,zwinąć od dłuższego końca i pokroić w 2 centymetrowe plastry.Plastry ciasta układać na blasze wyłożonej pergaminem formując okrągłe ślimaki,smarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.przez około 25 minut.Smacznego!
Dorota0309
Madzia78