Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Makowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasto pieczone na białkach z dodatkiem maku, przełożone galaretką rabarbarowo-truskawkową i kremem czekoladowym.

Makowe z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowe z rabarbarem

 

  • CIASTO Z MAKIEM:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 100g masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maku
  • GALARETKA:
  • 500g rabarbaru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szklanki wody
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 50g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Makowe z rabarbarem
KREM CZEKOLADOWY: Śmietankę podgrzewać w garnuszku i zanim zacznie wrzeć dodać czekoladę. Mieszać, aż wszystko się połączy. Wstawić do lodówki na parę godzin. CIASTO: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać porcjami wymieszane ze sobą cukry. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wlać roztopione i przestudzone masło. Na końcu dodać mak. Wlać do okrągłej formy o średnicy 20cm. Piec w temperaturze 180 *C przez około 30min. Wystudzone ciasto przekroić na pół. GALARETKA: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Rabarbar pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondelka z 2 łyżkami wody i cukrem. Smażyć do momentu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Wtedy wlać galaretkę. Odstawić do wystudzenia. Krążek ciasta włożyć do formy, w którym się piekł i wylać tężącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na galaretkę wyłożyć krem czekoladowy. Można odłożyć 1 łyżkę do posmarowania wierzchu. Przykryć drugim krążkiem ciasta makowego. Smacznego!
Makowe z rabarbarem
Na końcu do ciasta dodać suchy mak i wymieszać szpatułką.
Makowe z rabarbarem
Wystudzone ciasto makowe przekroić na pół.
Makowe z rabarbarem
Do usmażonego rabarbaru dodać rozpuszczoną galaretkę.
Makowe z rabarbarem
Krem czekoladowy rozsmarować na zastygniętej galaretce.