Sposób przygotowania:
Makowe z rabarbarem
KREM CZEKOLADOWY: Śmietankę podgrzewać w garnuszku i zanim zacznie wrzeć dodać czekoladę. Mieszać, aż wszystko się połączy. Wstawić do lodówki na parę godzin. CIASTO: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać porcjami wymieszane ze sobą cukry. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wlać roztopione i przestudzone masło. Na końcu dodać mak. Wlać do okrągłej formy o średnicy 20cm. Piec w temperaturze 180 *C przez około 30min. Wystudzone ciasto przekroić na pół. GALARETKA: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Rabarbar pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondelka z 2 łyżkami wody i cukrem. Smażyć do momentu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Wtedy wlać galaretkę. Odstawić do wystudzenia. Krążek ciasta włożyć do formy, w którym się piekł i wylać tężącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na galaretkę wyłożyć krem czekoladowy. Można odłożyć 1 łyżkę do posmarowania wierzchu. Przykryć drugim krążkiem ciasta makowego. Smacznego!