krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Makowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej, 4 łyżki
  • mąki ziemniaczanej, I szklanka
  • cukru, 1 kostka KASI, 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KASIA, olejek migdałowy
  • masa makowa:
  • 30 dag maku, 1/2 szklanki cukru
  • pudru, 2 jajka, ! łyżka dżemu
  • śliwkowego, bakalie (rodzynki,
  • smażona skórka pomarańczowa,
  • orzechy włoskie)
  • wierzch:
  • 4 białka, 1/2 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Makowiec
1.KASIĘ utrzeć z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ucierania,
dodawać żółtka po jednym (kolejne dodać wówczas, gdy poprzednie
dokładnie połączy się z masą),a następnie stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito.
2.Na końcu dodać kilka kropli olejku migdałowego i białka ubite na
sztywną pianę, Delikatnie wymieszać.
3.Przygotować masę: mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zemleć
maszynką z sitkiem o małych oczkach; żółtka utrzeć z cukrem pudrem;
dodać mak, dżem śliwkowy, białka ubite na sztywną pianę, a na końcu
bakalie; delikatnie wymieszać
4.Przygotować warstwę wierzchnią; białka ubić na sztywną pianę, pod
koniec ubijania dodając cukier.
5.Dużą tortownicę średnic;' 28 cm posmarować KASIĄ i wyłożyć
papierem dopieczenia.Przełożyć do niejciasto,następn iemasę
makową, a na wierzch pianę z białek.
6.Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.