Sposób przygotowania:
Makowiec
1.KASIĘ utrzeć z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ucierania,
dodawać żółtka po jednym (kolejne dodać wówczas, gdy poprzednie
dokładnie połączy się z masą),a następnie stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito.
2.Na końcu dodać kilka kropli olejku migdałowego i białka ubite na
sztywną pianę, Delikatnie wymieszać.
3.Przygotować masę: mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zemleć
maszynką z sitkiem o małych oczkach; żółtka utrzeć z cukrem pudrem;
dodać mak, dżem śliwkowy, białka ubite na sztywną pianę, a na końcu
bakalie; delikatnie wymieszać
4.Przygotować warstwę wierzchnią; białka ubić na sztywną pianę, pod
koniec ubijania dodając cukier.
5.Dużą tortownicę średnic;' 28 cm posmarować KASIĄ i wyłożyć
papierem dopieczenia.Przełożyć do niejciasto,następn iemasę
makową, a na wierzch pianę z białek.
6.Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
dodawać żółtka po jednym (kolejne dodać wówczas, gdy poprzednie
dokładnie połączy się z masą),a następnie stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito.
2.Na końcu dodać kilka kropli olejku migdałowego i białka ubite na
sztywną pianę, Delikatnie wymieszać.
3.Przygotować masę: mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zemleć
maszynką z sitkiem o małych oczkach; żółtka utrzeć z cukrem pudrem;
dodać mak, dżem śliwkowy, białka ubite na sztywną pianę, a na końcu
bakalie; delikatnie wymieszać
4.Przygotować warstwę wierzchnią; białka ubić na sztywną pianę, pod
koniec ubijania dodając cukier.
5.Dużą tortownicę średnic;' 28 cm posmarować KASIĄ i wyłożyć
papierem dopieczenia.Przełożyć do niejciasto,następn iemasę
makową, a na wierzch pianę z białek.
6.Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
andzia67