justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Makowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto należy piec 10 minut w temp.180 stopni

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

  • 8 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • po 5 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 4 białka
  • cukier puder
  • 90 dag masy makowej (może być gotowa)
  • lukier
  • surowy mak

 

Sposób przygotowania:

Makowiec
Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem. Dosyp obie mąki i wymieszaj. Delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto rozsmaruj na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 10 minut. Przełóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, usuń pergamin i zwiń ciasto. Wystudź. Biszkopt rozwiń, posmaruj masę makową. Ponownie zwiń. Udekoruj lukrem i posyp makiem.