kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Aksamitnie kremowy sernik na makowcu japońskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zawsze wzbraniałam się przed połączeniem sernika i makowca. Postanowiłam jednak się przełamać i nie żałuję, ponieważ aksamitnie kremowy sernik idealnie komponuje się z makowcem japońskim

Aksamitnie kremowy sernik na makowcu japońskim

Składniki:

Aksamitnie kremowy sernik na makowcu japońskim

 

  • spód makowy:

 

  • 1 szklanka suchego maku
  • 2 jabłka szara reneta
  • 2 jajka,najlepiej wiejskie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

 

  • spód serowy:

 

 

  • 500 g dobrej jakości zmielonego sera na sernik

 

  • 250 g serka mascarpone

 

 

  • 3/4 szklanki drobnego cukru

 

  • 1 torebka budyniu śmietankowego na 0,7 l mleka

Sposób przygotowania:

Aksamitnie kremowy sernik na makowcu japońskim

ETAP 1:

Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia.

Przygotuj spód makowy:

Szklankę maku wsyp do miski i zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykrycie aż mak wchłonie wodę. Gdy mak wystygnie zmiel go dwu, a najlepiej trzykrotnie w maszynce do mielenia. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, delikatnie skrop je sokiem z cytryny.

W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i jajkami na gładką masę. Do utartej masy dodaj kaszę mannę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz jabłka. Zmiksuj składniki i dodawaj partiami zmielony mak. Całą masę przemieszaj do połączenia się składników, na końcu dodaj ekstrakt migdałowy. Masę przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.

Piecz ciasto przez 40 minut do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź.

Przygotuj masę serową.

W misie miksera ubij krótko jajka z cukrem, a następnie dodaj oba rodzaje sera i zmiksuj na gładką masę. Do masy dodaj budyń śmietankowy, jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Masę serową wylej na upieczony spód makowy. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni i piecz ciasto przez 60 minut.

Gotowe ciasto wystudź przy zamkniętych drzwiczkach. Ciasto przechowuj w lodówce, może oblać je polewą czekoladową