Sposób przygotowania:
Aksamitnie kremowy sernik na makowcu japońskimETAP 1:
Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotuj spód makowy:
Szklankę maku wsyp do miski i zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykrycie aż mak wchłonie wodę. Gdy mak wystygnie zmiel go dwu, a najlepiej trzykrotnie w maszynce do mielenia. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, delikatnie skrop je sokiem z cytryny.
W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i jajkami na gładką masę. Do utartej masy dodaj kaszę mannę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz jabłka. Zmiksuj składniki i dodawaj partiami zmielony mak. Całą masę przemieszaj do połączenia się składników, na końcu dodaj ekstrakt migdałowy. Masę przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.
Piecz ciasto przez 40 minut do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź.
Przygotuj masę serową.
W misie miksera ubij krótko jajka z cukrem, a następnie dodaj oba rodzaje sera i zmiksuj na gładką masę. Do masy dodaj budyń śmietankowy, jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Masę serową wylej na upieczony spód makowy. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni i piecz ciasto przez 60 minut.
Gotowe ciasto wystudź przy zamkniętych drzwiczkach. Ciasto przechowuj w lodówce, może oblać je polewą czekoladową
SylaUla