natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Makowiec japoński.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makowiec idealnie nadaje się do kawki.

Makowiec japoński.

Składniki:

Makowiec japoński.

 

  • 5 jaj
  • 2 szklanki maku
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 5 łyżek kaszy mannej
  • bakalie
  • olejek migdałowy
  • 1 kg. jabłek
  • 3/4 kostki palmy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Makowiec japoński.
Przygotować mak: sparzyć i zmielić. Palmę utrzeć z żółtkami oraz z cukrem. Dodać przygotowany mak, kasze manną i proszek do pieczenia oraz bakalie i olejek migdałowy. To wszystko dobrze wymieszać. Ubić z białek pianę oraz zetrzeć na tarce jarzynowej na małych oczkach jabłka. Do przygotowanej wcześniej masy dodać ubitą pianę oraz starte jabłko. Wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać. Piec w temperaturze 180’C 1 godzinę.