Sposób przygotowania:
Makowiec japoński Eliprzygotowanie spodu
Herbatniki i orzechy włoskie zmiksować w malakserze. Masło roztopić, przestudzić i wlać do herbatników z orzechami. Całość wymieszać.
przygotowanie spodu cd
Masę wsypać do tortownicy - 28 cm i ubić.
przygotowanie maku
Mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Przelać mak na sito i odstawić do odsączenia. Zmielić mak w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.
przygotowanie bakalii
Śliwki i morele suszone pokroić i dodać rodzynki.
przygotowanie bakalii cd
Migdały zalać wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić. Łuskane orzechy włoskie posiekać.
przygotowanie ciasta
Masło pokroić i włożyć do misy miksera. Do masła dodać cukier i ucierać na gładką masę.
przygotowanie ciasta cd
Żółtka oddzielić od białek. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Do utartej masy dodać mak i jeszcze chwilę ucierać.
przygotowanie makowca
Jabłka umyć, osuszyć i obrać ze skórek. Zetrzeć jabłka na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie makowca cd
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do dużej miski przełożyć masę z makiem, jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie i pianę z białek. Całość wymieszać.
przygotowanie makowca cd
Do przygotowanej tortownicy ze spodem herbatnikowo orzechowym przełożyć masę makową.. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół i piec około 90 minut - do suchego patyczka. Upieczony makowiec przestudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!