eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Makowiec japoński Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam makowiec japoński z tartymi jabłkami i dużą ilością bakalii. Makowiec wyszedł wilgotny i pyszny.

Makowiec japoński Eli

Składniki:

Makowiec japoński Eli

makowiec

  • 600 g suchego maku
  • 450 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 8 jajek
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 1 proszek do pieczenia
  • szczypta soli

bakalie

dodatki

  • 5 dużych jabłek
  • cukier puder do posypania makowca

spód ciasta

Sposób przygotowania:

Makowiec japoński Eli

przygotowanie spodu

Makowiec japoński Eli
Zmiksowane herbatniki i orzechy włoskie połączyć z roztopionym i przestudzonym masłem.

Herbatniki i orzechy włoskie zmiksować w malakserze. Masło roztopić, przestudzić i wlać do herbatników z orzechami. Całość wymieszać.

przygotowanie spodu cd

Makowiec japoński Eli
Masę herbatnikowo orzechową ubić w tortownicy 28 cm.

Masę wsypać do tortownicy - 28 cm i ubić.

przygotowanie maku

Makowiec japoński Eli
Sparzony i odsączony mak zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.

Mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Przelać mak na sito i odstawić do odsączenia. Zmielić mak w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.

przygotowanie bakalii

Makowiec japoński Eli
Przygotować rodzynki i pokrojone śliwki i morele .

Śliwki i morele suszone pokroić i dodać rodzynki.

przygotowanie bakalii cd

Makowiec japoński Eli

Migdały zalać wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić. Łuskane orzechy włoskie posiekać.

przygotowanie ciasta

Makowiec japoński Eli

Masło pokroić i włożyć do misy miksera. Do masła dodać cukier i ucierać na gładką masę.

przygotowanie ciasta cd

Makowiec japoński Eli

Żółtka oddzielić od białek. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Do utartej masy dodać mak i jeszcze chwilę ucierać.

przygotowanie makowca

Makowiec japoński Eli

Jabłka umyć, osuszyć i obrać ze skórek. Zetrzeć jabłka na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie makowca cd

Makowiec japoński Eli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do dużej miski przełożyć masę z makiem, jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie i pianę z białek. Całość wymieszać.

przygotowanie makowca cd

Makowiec japoński Eli

Do przygotowanej tortownicy ze spodem herbatnikowo orzechowym przełożyć masę makową.. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół i piec około 90 minut - do suchego patyczka. Upieczony makowiec przestudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!