Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

makowiec na cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

bardzo smaczny placek na niedzielny deser z kawą

makowiec na cieście francuskim

Składniki:

makowiec na cieście francuskim

 

  • ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • masa:
  • 30 dag maku
  • 30 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy
  • sok z 2 cytryn
  • skórka cytryny
  • piana z 7 białek

 

Sposób przygotowania:

makowiec na cieście francuskim
Mąkę dokładnie posiekać z masłem, dodać żółtka i wodę. Następnie zagniatamy i schładzamy w lodówce do następnego dnia. Parzymy mak i zmielamy w maszynce 2 razy. Kolejno dodajemy cukier puder, cukier waniliowy żółtka i sok z cytryn. Wszytko razem musimy dobrze utrzeć. Pod koniec dodajemy z piany i białek. Wszystko razem mieszamy. Schłodzone ciasto rozdzielamy na 2 części i dobrze rozwałkowywujemy. Blachę przykrywamy folią i natłuszczamy. Pierwszą część ciasta kładziemy na blache wykładamy makiem, kładziemy drugą część ciasta i nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika na 200C około 30 minut. Całość posypujemy cukrem pudrem.