lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Makowiec na cieście francuskim loli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny makowiec na cieście francuskim...

Makowiec na cieście francuskim loli

Składniki:

Makowiec na cieście francuskim loli

 

  • CIASTO:
  • 30 dag masła
  • 30 dag mąki
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

 

  • FARSZ MAKOWY:
  • 30 dag maku
  • 6 żółtek
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag orzechów włoskich łuskanych
  • 30 dag cukru pudru
  • 9 białek

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec na cieście francuskim loli
CIASTO:Masło rozdrobnić nożem, następnie dodać do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodać cztery łyżki wody. Całość bardzo dobrze wymieszać, a później wbić do składników trzy żółtka. Całość bardzo dobrze wymieszać i ugniatać na ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć ciasta dobrze rozwałkować i ułożyć na formie, która jest posmarowana tłuszczem lub obłożona papierem do pieczenia, na to dać farsz makowy i drugie, rozwałkowane ciasto.FARSZ MAKOWY:Mak zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Wyparzony mak dokładnie odcedzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z makiem oraz proszkiem do pieczenia i rodzynkami oraz drobno pokrojonymi orzechami. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut.