Sposób przygotowania:
Makowiec na cieście francuskim loli
CIASTO:Masło rozdrobnić nożem, następnie dodać do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodać cztery łyżki wody. Całość bardzo dobrze wymieszać, a później wbić do składników trzy żółtka. Całość bardzo dobrze wymieszać i ugniatać na ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć ciasta dobrze rozwałkować i ułożyć na formie, która jest posmarowana tłuszczem lub obłożona papierem do pieczenia, na to dać farsz makowy i drugie, rozwałkowane ciasto.FARSZ MAKOWY:Mak zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Wyparzony mak dokładnie odcedzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z makiem oraz proszkiem do pieczenia i rodzynkami oraz drobno pokrojonymi orzechami. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut.