lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Makowiec na cieście kruchym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybko się robi same zalety tego ciasta :)

Makowiec na cieście kruchym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makowiec na cieście kruchym

 

  • 5 szt żółtek
  • 4 szk mąka tortowa,
  • 300 gram margaryny
  • 1/2 szklanki cukier kryształ,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka,
  • 1500 gram gotowa masa makowa z puszki

Sposób przygotowania:

Makowiec na cieście kruchym
Robimy ciacho kruche czyli make wsypujemy do miski robimy zagłębienie w środku i wbijamy same żółtka wsypujemy proszek do pieczenia cukier i masło najlepiej posiekane w kostkę . Ugniatamy wszystkie składniki razem tak aby powstała nam jednolita masa wtedy wałkujemy ja na kwadrat i kładziemy na formę ta wielka czarna od naszego piekarnika Najpierw smarujemy masełkiem formę a potem wkładamy ciacho delikatnie brzegi unosimy Teraz wykładamy masę z puszek ja miałam dwie puszki im więcej masy makowej tym smaczniejsze Teraz ubijamy białka z cukrem pół szklanki cukru w i 5 białek ubijamy porządnie aby nam nie wypadało z miski i wtedy smarujemy wierzch maku na całym cieście pieczemy w piekarniku w 180 stopniach jakieś 45 minut pyszne ciasto :)
Makowiec na cieście kruchym
Pmietajmy aby ubitą kopułe bezowa równomiernie rozprowadzić
Makowiec na cieście kruchym
Pokroic w nie zaduze kawałki i podwać na ciepło jeszcze lepiej smakuje :)