Sposób przygotowania:
Makowo-brzoskwiniowe ciasto z kruszonką
Kruszonka:
Do miseczki wsypać mąkę i cukier, dodać masło z margaryną, opuszkami palców rozcierać tak, aby powstały grudki ciasta.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem( margaryna i smalec).
Dodać cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy, żółtka szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki, posypać bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami.
Gotową masę makową wyjąć z puszki, dodać pokroje w kostkę jabłko i kandyzowaną skórką pomarańczową, wymieszać.
Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć osączone z syropu i pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki.
Wierzch ciasta posypać kruszonką i płatkami migdałowymi.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-45 minut.
Do miseczki wsypać mąkę i cukier, dodać masło z margaryną, opuszkami palców rozcierać tak, aby powstały grudki ciasta.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem( margaryna i smalec).
Dodać cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy, żółtka szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki, posypać bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami.
Gotową masę makową wyjąć z puszki, dodać pokroje w kostkę jabłko i kandyzowaną skórką pomarańczową, wymieszać.
Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć osączone z syropu i pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki.
Wierzch ciasta posypać kruszonką i płatkami migdałowymi.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-45 minut.
SylaUla