madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Makowiec na kruchym spodzie wg madi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo łatwy do przygotowania makowiec.

Makowiec na kruchym spodzie wg madi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makowiec na kruchym spodzie wg madi

 

  • Ciasto kruche:
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • Ponadto:
  • 1 słoik dżemu jagodowego
  • 1 puszka masy makowej
  • 50 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym spodzie wg madi
Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Następnie dodajemy cukier, pokrojoną margarynę, żółtka oraz jajko, zagniatamy szybko kruche ciasto. Następnie ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy 30 minut w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy blachę o wymiarach 24x38. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Na spód blaszki ścieramy 3/4 kruszonki na tarce o dużych oczkach. Ciasto kruche smarujemy dżemem jagodowym. Na warstwę dżemu wykładamy masę makową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta, posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 40 minut.
Makowiec na kruchym spodzie wg madi
Na ciasto i warstwę dżemu wykładamy masę makową.
Makowiec na kruchym spodzie wg madi
Na wierzch ścieramy resztę ciasta i posypujemy wiórkami.