przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Makowiec, piegusek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łatwiutki makowiec ze zdjęciami mojego synka :D

Makowiec, piegusek

Składniki:

Makowiec, piegusek

 

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka suchego maku,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 g masła,
  • 4 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 aromat waniliowy,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Makowiec, piegusek
Opłukany w ciepłej wodzie mak starannie odsączamy. Masło oraz 3/4 szklanki cukru roztapiamy nie doprowadzając do wrzenia.,Dodajemy do tego mak. Podgrzewamy kilka minut, mieszając, następnie zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.Żółtka ucieramy na puszystą masę razem z pozostałym cukrem.Dodajemy do zimnej masy makowej. Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dosypujemy do maku. Dodajemy szczyptę soli i aromat, po czym mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę Ostrożnie łączymy ją z masą makową. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki keksowej. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Przed wyjęciem nakłuwamy ciasto patyczkiem. Jeśli jest suchy-ciasto jest upieczone. Jeśli nie - podpiekamy je jeszcze chwilkę.