Sposób przygotowania:
Makowiec z domową masą makową
Z mleka, łyżeczki cukru oraz drożdży przygotować rozczyn drożdżowy i odstawić go do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę. Z 2 całych jaj, 2 żółtek i cukru i cukru waniliowego ubić masę, nadać ją do mąki wraz z rozczynem. Wyrobić ciasto dodając rozpuszczoną margarynę i olej. Odłożyć je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mak zaparzyć, odstawić do wystygnięcia i zemleć dwukrotnie. Następnie dodać cukier sparzone rodzynki, posiekane drobno orzechy, aromat migdałowy, płynny miód oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Po wymieszaniu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie ją wmieszać. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 3 części, następnie rozwałkować na kształt prostokątów. Prostokąty smarować masą makową i zwijać je, zawinąć w papier do pieczenia. Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.