Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Biszkoptowy makowiec z masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne połaczenie maku, masy kakaowej i biszkopta

Biszkoptowy makowiec z masą

Składniki:

Biszkoptowy makowiec z masą

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyzki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżyczka proszku do pieczenia
  • Mak:
  • 0,5 kg maku
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g margaryny
  • 5 łyżek kwaśnych powideł
  • Masa:
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy makowiec z masą
Białka i żółtka oddzielić. Białka ubic na sztywną pianę. Dodać cukier i pomiksować, cały czas miksując dodawac po jednym żółtku. Wsypać przesitowaną mąkę z proszkiem i wymieszać. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Mak zmielic trzy razy. Ubić białka na pianę. Rozpuscić margarynę. Do maku dodać cukier, piane ubita z białek, margaryne i powidła. Podzielić na dwie części. Każda z nich upiec osobno. Piec ok. godziny. Masło utrzeć na puch. Dodac cukier puder i kakao. Zmiksować. Upieczony i ostudzony mak posmarować masa. Przyłożyć biszkoptem i posmarowac go masą, a nastepnie przykryć drugim makowcem. Można udekorować polewą lub lukrem.