aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Makowo-kakaowe ciasto z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto, idealne dla łasuchów

Makowo-kakaowe ciasto z powidłami

Składniki:

Makowo-kakaowe ciasto z powidłami

 

  • 10 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki maku
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kostki margaryny
  • duża paczka biszkoptów
  • 2 słoiczki powideł węgierkowych

 

Sposób przygotowania:

Makowo-kakaowe ciasto z powidłami
Margarynę utrzeć razem z cukrem. Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Całość utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Razem z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodać pianę do utartych żółtek i margaryny. Wymieszać. Przygotowane ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, trzecią pozostawić bez zmian. Na dno formy ułożyć ciasto białe, na to rozsmarować powidła, następnie ułożyć ½ paczki biszkoptów, ciasto z makiem, znów powidła, ½ paczki biszkoptów, na końcu ciasto kakaowe. Całość włożyć do piekarnika i piec około 60 minut w temp. 150 stopni.