Sposób przygotowania:
Makowo - kremowa delicja
BISZKOPT : Do miski robota wlać białka i ubić, gdy będzie prawie ubita dodać cukier i ubijać aż będą sztywne. Następnie dodawać po jednym żółtku. Obie mąki, budyń, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać mak i wymieszać. Taką mieszankę dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Blachę do pieczenia o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przeciąć na dwa blaty.
GALARETKA : Do miski wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
MASA : Do miski robota wlać mleko, założyć osłonkę zapobiegającą chlapaniu ( jeśli mamy taką w wyposażeniu ) i miksować na wysokich obrotach. Wsypać proszek karpatkowy i mieszać kilka minut aż krem zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE : Jeden z blatów biszkoptowych włożyć do blaszki, nasączyć dowolnym płynem ( u mnie woda z cytryną ), na biszkopt wyłożyć połowę kremu, rozsmarować. Na kremie ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki aż galaretką całkowicie zastygnie. Gdy będzie już dobra na galaretkę wyłożyć pozostałą część kremu, rozsmarować i drugi blat nasączyć i położyć biszkopt na kremie. Cukier puder wsypać do miseczki, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać ciasto i posypać posypkami oraz miksem keksowym. Ciasto odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce do związania.
GALARETKA : Do miski wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
MASA : Do miski robota wlać mleko, założyć osłonkę zapobiegającą chlapaniu ( jeśli mamy taką w wyposażeniu ) i miksować na wysokich obrotach. Wsypać proszek karpatkowy i mieszać kilka minut aż krem zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE : Jeden z blatów biszkoptowych włożyć do blaszki, nasączyć dowolnym płynem ( u mnie woda z cytryną ), na biszkopt wyłożyć połowę kremu, rozsmarować. Na kremie ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki aż galaretką całkowicie zastygnie. Gdy będzie już dobra na galaretkę wyłożyć pozostałą część kremu, rozsmarować i drugi blat nasączyć i położyć biszkopt na kremie. Cukier puder wsypać do miseczki, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać ciasto i posypać posypkami oraz miksem keksowym. Ciasto odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce do związania.
marietta
zewa
Dziękuję :)