zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Makowo - kremowa delicja

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ostatnio był sernik makowy dziś padło na ciasto na biszkopcie makowym. Do tego co prawda gotowy krem do karpatki ale ciacho jest pyszne.

Makowo - kremowa delicja Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowo - kremowa delicja

 

  • BISZKOPT MAKOWY :
  • 6 jajek ( rozmiar M )
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 1/3 szk suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szk cukru

 

  • MASA :
  • 750 ml mleka 3,2 %
  • 2 op kremu do karpatki

 

  • DODATKOWO :
  • 12 ciastek ( delicji księżyce )
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 900 ml gorącej przegotowanej wody

 

  • POLEWA :
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%

 

  • DEKORACJA :
  • posypka do ciast czerwona
  • posypka do ciast zielona
  • miks keksowy

 

Sposób przygotowania:

Makowo - kremowa delicja
BISZKOPT : Do miski robota wlać białka i ubić, gdy będzie prawie ubita dodać cukier i ubijać aż będą sztywne. Następnie dodawać po jednym żółtku. Obie mąki, budyń, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać mak i wymieszać. Taką mieszankę dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Blachę do pieczenia o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przeciąć na dwa blaty.

GALARETKA : Do miski wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

MASA : Do miski robota wlać mleko, założyć osłonkę zapobiegającą chlapaniu ( jeśli mamy taką w wyposażeniu ) i miksować na wysokich obrotach. Wsypać proszek karpatkowy i mieszać kilka minut aż krem zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE : Jeden z blatów biszkoptowych włożyć do blaszki, nasączyć dowolnym płynem ( u mnie woda z cytryną ), na biszkopt wyłożyć połowę kremu, rozsmarować. Na kremie ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki aż galaretką całkowicie zastygnie. Gdy będzie już dobra na galaretkę wyłożyć pozostałą część kremu, rozsmarować i drugi blat nasączyć i położyć biszkopt na kremie. Cukier puder wsypać do miseczki, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać ciasto i posypać posypkami oraz miksem keksowym. Ciasto odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce do związania.
Makowo - kremowa delicja
najpierw należy przygotwac masę biszkoptową
Makowo - kremowa delicja
upiec biszkopt i wystudzić a potem przekroic
Makowo - kremowa delicja
na biszkopt wyłożyć połowę kremu potem ciastka i galaretkę
Makowo - kremowa delicja
dać znowu krem biszkopt i polac polewą a potem udekorować