alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ciasto Cygan z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Po spróbowaniu tego smakołyku smak na długo pozostanie w waszej pamięci.Dodatek cynamonu, orzechów i maku sprawia że ciasto pachnie i smakuje wybornie. Można go również upiec na święta.

Ciasto Cygan z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Cygan z galaretką

 

  • Ciasto
  • 150 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 100 g płynnego miodu
  • 200 g zmielonego maku( w oryginale 300g)
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich( mój dodatek)
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • Krem budyniowy
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • Polewa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Dodatkowo
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 12 podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto Cygan z galaretką
Ciasto: Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę z białek z szczyptą soli dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa placki. Krem budyniowy:W szklance mleka zmiksować mąki. Resztę mleka z cukrami zagotować, wlać zmiksowane mąki i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać. Polewa:Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Warstwy ciasta:ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty, druga część kremu, ciasto makowo-orzechowe, polewa
Ciasto Cygan z galaretką
ciasto po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwa placki
Ciasto Cygan z galaretką
miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem na krem
Ciasto Cygan z galaretką
na placek wyłożyć połowę kremu zalać tężejącą galaretką i ułożyć biszkopty
Ciasto Cygan z galaretką
jak galaretka bedzie twarda rozsmarowac resztę kremu