2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ciasto makowo-kokosowe z kremem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciekawe i wyraziste w smaku ciasto przekładane masą kremową z procentami...zapraszam na pyszne ciacho...

Ciasto makowo-kokosowe z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto makowo-kokosowe z kremem

 

  • Ciasto:
  • 6 jaj wiejskich
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia-płaskie
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych
  • 1 łyżka ciemnego kakao

 

  • Masa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny lub masła
  • 50 ml czystej wódki

 

  • Dodatkowo:
  • 300 g dowolnego dżemu- ja użyłam z truskawki domowej roboty
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej
  • garść bakalii zmielonych-orzechów włoskich,migdałów

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-kokosowe z kremem
Ciasto: Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujac pod koniec cukier puder,następnie dodajemy żółtka i mieszamy,potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej,delikatnie miksujemy aby piana nie opadła i tak przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe częsci.

Do jednej dodajemy mak,do drugiej wiórka a trzeciej kakao mieszamy. Wylewamy ciasto na wyłożonej pergaminem dużej blachy najpierw częsć z wiórkami potem z kakao a na końcu z makiem. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180*c.Po wyjęciu zimne ciasto przekrawamy nożem wzdłuż na połowę .



Masa: Mleko zagotować -pół szklanki zostawić i rozpuścić budyń wlać na gotujące się mleko i ugotować,ostudzić . Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem,dodawać powoli po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając pod koniec wlać wódkę i wymieszać.



Przełożenie: Przekrojony blat ciasta smarujemy dżemem nakładamy 3/4 masy budyniowej i przykrywamy drugim płatem ciasta,smarujemy reszta kremu posypujemy zmielonymi bakaliami i robimy kleksy z polewy czekoladowej. Schłodzić ciasto w lodówce.Smacznego:)
Ciasto makowo-kokosowe z kremem
robimy ciasto dzielimy na trzy równe częsci
Ciasto makowo-kokosowe z kremem
wylewamy etapami kolejno najpierw z wiórkami ciasto potem z kakao i makiem
Ciasto makowo-kokosowe z kremem
gotowe upieczone ciasto kroimy wzdłuż na połowę
Ciasto makowo-kokosowe z kremem
smarujemy dzemem kremem dekorujemy i gotowe