Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Makowy torcik z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczny i aromatyczny torcik makowy. Można go przełożyć masą i ozdobić według własnego uznania.

Makowy torcik z migdałami

Składniki:

Makowy torcik z migdałami

 

  • 20 dag maku
  • 8 jajek
  • 10 dag migdałów
  • 5 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Makowy torcik z migdałami
Migdały wsypać do garnuszka, zalać wrzącą wodą, sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Mak sparzyć, osączyć, ostudzić, dwukrotnie przemielić w maszynce do mięsa. Białka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać mak, migdały, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromaty i cynamon, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut.

Tagi:

jajko jajka mak