Sposób przygotowania:
Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką
Biszkopt: Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 2 krążki. Przełożenie: Galaretki ( każdą osobno) rozpuścić w 400 ml wody i wylać do głębokiego talerza i zostawić do stężenia. Do miski przełożyć masę makową. Wlać syrop barmański i wymieszać dokładnie. Dodać skórkę pomarańczową oraz pokrojone w drobną kostkę daktyle. Ponownie wymieszać. Nasączenie: We wrzątku dokładnie wymieszać syrop barmański. Wykonanie: Na paterze ułożyć pierwszy krążek biszkoptu, spiąć obręczą z tortownicy. Nasączyć. Rozsmarować połowę przygotowanej masy. Z każdego koloru galaretki pokroić połowę w mała kostkę. Przełożyć kostki na masę makową ( wymieszać kolory). Następnie wyłożyć resztę masy makowej, rozsmarować ją i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu. Nasączyć go. Tort przykryć i odstawić na noc do lodówki. Dekoracja: Kolejnego dnia śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Udekorować według uznania. Z pozostałej galaretki wykroić foremką do ciastek bożonarodzeniowe ozdoby i udekorować torcik. Odłożyć na jeszcze 30 min do lodówki. Smacznego!
2milutka
monikaT83
marietta
monikaT83
marietta
marietta
monikaT83
mysza75
monikaT83