monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Słyszałam wiele negatywnych na temat gotowych mas makowych ale ja osobiście nie uważam,żeby były złe ale może się nie znam. Ale serdecznie zapraszam Was na torcik makowy, myślę,że w tym roku zagości na moim stole zamiast klasycznego makowca.

Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Przełożenie:
  • ¾ puszki gotowej masy makowej
  • 3-4 łyżki syropu barmańskiego irish carem
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 5 suszonych daktyli
  • Czerwona galaretka
  • Zielona galaretka
  • Nasączenie:
  • 2 łyżki syropu barmańskiego irish carem
  • ½ szklanki wrzątku
  • Dodatkowo:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżeczka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką
Biszkopt: Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 2 krążki. Przełożenie: Galaretki ( każdą osobno) rozpuścić w 400 ml wody i wylać do głębokiego talerza i zostawić do stężenia. Do miski przełożyć masę makową. Wlać syrop barmański i wymieszać dokładnie. Dodać skórkę pomarańczową oraz pokrojone w drobną kostkę daktyle. Ponownie wymieszać. Nasączenie: We wrzątku dokładnie wymieszać syrop barmański. Wykonanie: Na paterze ułożyć pierwszy krążek biszkoptu, spiąć obręczą z tortownicy. Nasączyć. Rozsmarować połowę przygotowanej masy. Z każdego koloru galaretki pokroić połowę w mała kostkę. Przełożyć kostki na masę makową ( wymieszać kolory). Następnie wyłożyć resztę masy makowej, rozsmarować ją i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu. Nasączyć go. Tort przykryć i odstawić na noc do lodówki. Dekoracja: Kolejnego dnia śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Udekorować według uznania. Z pozostałej galaretki wykroić foremką do ciastek bożonarodzeniowe ozdoby i udekorować torcik. Odłożyć na jeszcze 30 min do lodówki. Smacznego!
Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką
do masy jajecznej dodać przesiane mąki i wymieszać
Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką
galaretki rozpuścić w 400 ml wody i zostawić do stężenia
Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką
do masy makowej dodać syrop oraz skórke i daktyle
Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką
na biszkopt nałożyć mase oraz dodać galaretkę a potem znów masę