Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Torcik makowy 3

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Torcik trochę pracochłonny ale efekt końcowy jest bardzo smaczny.

Torcik makowy 3

Składniki:

Torcik makowy 3

 

Sposób przygotowania:

Torcik makowy 3
BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dać cukier i dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypywać stopniowo do piany ciągle mieszając łyżką. Ciasto wylać na wysmarowaną blachę. Piec w temp. 170 stopni, ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika ściągnąć skórkę a jak przestygnie to naponczować wodą z cukrem lub spirytusem. MASA MAKOWA: Mak zalać gorącą wodą, zagotować 2 min., odcedzić i zemleć dwa razy. W garnku roztopić masło, dodać do niego mak i cukier, stale mieszając aż do zaparzenia. Ma mieć wygląd szklisty. Jajka w całości roztrzepać i wlewać powoli do gorącego maku cały czas mieszając. Następnie dodać czekoladę - mieszać aż się roztopi, olejek, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Wymieszać. Ciepłą masę makową wykładamy na biszkopt, wyrównać. MASA BUDYNIOWA: 1,5 szklanki mleka zagotować a w pozostałym mleku wymieszać obie mąki. Do gotującego się mleka wsypać cukier, zamieszać aby się rozpuścił. Teraz wlewać mleko z mąkami i ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć, połączyć z budyniem, mieszać do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Gotową masę wyłożyć na mak i wyrównać. Dać do lodówki i schłodzić. POLEWA CZEKOLADOWA: Całe jajko ubić z cukrem do białości, dodać kakao - utrzeć, dodać roztopioną margarynę - utrzeć na jednolitą masę. Wylać ozdobnie lub równo na masę budyniową. Schłodzić w lodówce.Smacznego!